secretspa.bg

САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ!

ЗАПАЗИ ЧАС

Дълбокотъканен масаж | Как да възстановим тялото си?

  • април 24, 2023
  • admin
  • Коментарите са изключени за Дълбокотъканен масаж | Как да възстановим тялото си?
  • Други
дълбокотъканен масаж 1

Какво е дълбокотъканен масаж? Това е практика, позната от времето на древните гърци и египетските фараони, но усъвършенствана до най-малкия детайл през последните няколко века.

В наши дни, именно тази терапия е една от най-преподаваните и практикувани процедури в света на масажите. Но кога всъщност добива популярност и кое я прави толкова специална, предстои да разберем.

Възходът на дълбокотъканния масаж

Доктор Терез Фимър е канадка, която през 1946 г., по стечение на обстоятелствата и връхлетялата я злополука, остава с парализа на долните си крайници. Тя губи способността да усеща краката си, а с това и самостоятелното ѝ придвижване става немислимо…

Терез обаче отказва да се примири със съдбата и започва да масажира краката си всеки ден, с надеждата да отключи нервите, отговорни за нейното състояние. В крайна сметка, тя успява именно чрез прилагането на дълбокотъканен масаж, да проходи отново.

Горда от постижението си и копнееща да сподели успеха, който е постигнала, със света около нея, тя изкарва курс по физиотерапия. Не след дълго започва да практикува професионално дълбокотъканен масаж, като отваря и собствена клиника през 1949 г.

Там десетки терапевти преминават обучение по дълбокотъканен масаж. А с това поставят и началото на възрожденския процес (ако можем така да го наречем) на дълбокотъканния масаж.

Какви са техниките, които се използват по време на дълбокотъканен масаж?

Дълбокотъканният масаж не се фокусира само върху самия мускул, защото дълбоките удари продължават към съединителната тъкан, разграждайки всякакви възли, белези и напрeжение.

Техниките, които могат да се използват по време на дълбокотъканен масаж, са следните:

  • Стрипинг – плъзгащ натиск, който обхваща дължината на мускулите
  • Триене – тук натискът се упражнява върху мускулната тъкан, като се премества по ширина, вместо по дължина.       

При всички положения, ако изберем да релаксираме чрез дълбокотъканен масаж, ще изпитаме върху тялото си както стрипинг, така и триене. Хубавото е, че тези техники са добре познати и практикувани от векове, така че няма повод за притеснения, дори напротив! Предимствата, с които ни даряват, предизвикват в нас редица положителни емоции и усещания.

Предназначен за мускулно-скелетни проблеми, дълбокотъканният масаж отпуска и възстановява след спортни травми, наранявания и/или навяхвания.

Ползите от този тип терапия значително намаляват времето за възстановяване, и то без лекарства, като адекватно управляват болката при по-тежки състояния, подобни на множествена склероза.

Но при наличието на толкова много видове масажи, като класически, ароматерапия, автентичен индийски масаж, рефлексология и още, защо да изберем дълбокотъканен? Отговорът може да се състои точно от три думи – защото наистина помага! Но ако трябва да обясним какво точно може да очакваш след дълбокотъканен масаж, то просто ни се довери и продължи да четеш. Предстои да разкрием някои от нашите малки тайни, но с огромно значение за здравото ни тяло и спокойния ни ум.

дълбокотъканен масаж

Защо да изберем дълбокотъканен масаж?

Дълбокотъканният масаж става все по-популярен и предпочитан от милиони хора по цял свят. Ето защо той е подложен на по-голям анализ и съответно на по-мащабна обратна връзка. В резултат на това, списъкът с предимствата на дълбокотъканния масаж с всеки изминал ден се разширява. А ние днес повдигаме завесата и разкриваме ТОП 8 от тях.

1. Облекчава стреса

Дълбокотъканният масаж доказано понижава нивата на кортизол, като едновременно с това повишава нивата на окситоцин.

Окситоцинът е хормон, който е особено важен за жените. Той е секретиран в хипофизната жлеза и има неразделна връзка с интимността.

Ето защо този хормон е познат още като „хормонът на гушкането“ или „хормонът на любовта“. А ако се впуснем малко по-надълбоко в изследванията на неговото влияние, то ще разберем, че всъщност до голяма степен спокойствието на една жена зависи именно от окситоцина.

2. Намалява болката

Мускулното напрежение, което може да конкретизираме като отличителния белег на хроничната болка, е безсилно пред дълбокотъканния масаж. Има редица състояния, с които именно тази древна практика се справя с лекота. Състояния като постоянна болка в долната част на гърба, плантарен фасциит, фибромиалгия, схванати вратове и т.н.

3. Възстановява наранени мускули

В случай че търсиш адекватно решение за разтегнати или усукани мускули, то спокойно може да се довериш на дълбокотъканния масаж.

Ще ти споделим и нещо любопитно! Дълбокотъканният масаж се използва често от спортисти. При тях дори тези масажи са включени в протоколите им за възстановяване, тъй като доказано помагат при мускулни болки, умора и наранявания.

4. Помага при раждане

Интересен факт е, че при жените, които са получавали редовно дълбокотъканни масажи по време на бременност, се наблюдава значително по-малка болка в гърба и краката.

Освен това, естественото раждане е сравнително по-бързо, отколкото при жените, които не са имали щастието да се докоснат до магията на масажите.

А какви други ползи крият масажите за бременни, може да откриеш тук: Масажи за бременни – антистрес оазис за бъдещи майки

5. Намалява симптомите на артрит

Дълбокотъканната масажна терапия може да се използва за лечение на много различни симптоми на артрит, като болка, скованост и ограничен обхват на движение в ставите.

6. Балансира кръвното налягане и сърдечната честота

Знаеш ли, че масажът по принцип увеличава производството на серотонин, което от своя страна насърчава добрите чувства и щастието?

Освен това, дълбокотъканният масаж намалява стреса и напрежението, което пък има огромно влияние върху кръвното налягане и сърдечната честота.

7. Прави движението по-лесно при хронична болка и скованост

Тази вълшебна масажна практика, наречена дълбокотъканен масаж, играе важна роля в освобождаване на напрежението в сковани области, като разхлабва фасцията и насърчава по-голяма гъвкавост.

8. Подпомага спокойния сън

Наред с всички положителни влияния, които оказва дълбокотъканният масаж върху нашето тяло, той има сънотворен ефект. Или с други думи казано, поради естествения серотонин, който получаваме по време на масаж, не само тялото ни се успокоява, но и умът се отърсва от всякакво напрежение и чувство на безпокойство. А какво повече е необходимо за един пълноценен сън?!

Всеки заслужава да се чувства спокоен, здрав и щастлив, не мислиш ли?!

Многобройните ползи, които дълбокотъканният масаж оказва върху нашето физическо и психическо благосъстояние, са безспорен факт! Сигурни сме, че след нашия професионален дълбокотъканен масаж в тайното кътче за релакс на Secret SPA, ще се почувстваш здрав, цял и щастлив! Не вярваш ли? Заповядай на място и сам се убеди!

Намираме се в сърцето на големия град, на ул. Орел 13, съвсем близо до Южен парк и мол Парадайс.

Последвай ни във Facebook и Instagram, за да обогатяваш знанията си и да разширяваш списъка си с релаксиращи усещания, на които някой ден ще се отдадеш изцяло!

Call Now Button