secretspa.bg

САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ!

ЗАПАЗИ ЧАС

Що е то рефлексология и как действа | Съвети от професионалисти

 • май 10, 2023
 • admin
 • Коментарите са изключени за Що е то рефлексология и как действа | Съвети от професионалисти
 • Други
рефлексология 1

Най-вероятно поне веднъж си се сблъсквал с термина „рефлексология“. Но какво всъщност представлява и кога да се отдадем на такъв тип релаксиращо усещане?

През последните години методите на рефлексологията се използват активно при лечението на различни заболявания. Те са ефективни както самостоятелно, така и като част от комплексни лечебни програми. Основният принцип на този тип терапия е въздействие върху биологично активните точки на човешкото тяло. Но в това ли се крие цялата магия? Нека проверим какво споделят професионалистите на СПА център Secret SPA

Какво е рефлексология?

Рефлексологията е прилагането на подходящ натиск върху определени точки и зони на краката, ръцете или ушите. Рефлексолозите вярват, че тези рефлексни точки съответстват на различни органи и системи на тялото и че натискането им създава реални ползи за здравето на човека.

Рефлексолозите използват карти на краката, за да ръководят работата си, като например таблица за рефлексология, в която лявото стъпало съответства на органите, намиращи се от лявата страна на тялото, а десният крак на органите от дясната страна.

Въпреки, че рефлексологията не се използва за диагностициране или лечение на болести, милиони хора по света я използват, за да допълнят други лечения при състояния като тревожност, астма, лечение на рак, сърдечно-съдови проблеми, диабет, главоболие, бъбречна функция, ПМС и синузит.

Как работи?

Рефлексологията помага за освобождаване от стреса, което от своя страна помага на тялото да се лекува и регенерира. Има няколко тайни за това как работи този процес. А именно:

Тайна #1: Рефлексология за намаляване стреса и подобрява настроението

Чувал ли си за т.н. невроматрична теория за болката, според която болката е субективно преживяване, създадено от нашия мозък? Или с други думи казано, мозъкът реагира на сетивното изживяване на болка, но може също така и да я създава в отговор на емоционални или когнитивни фактори.

В тази връзка, много специалисти са на мнението, че рефлексологията намалява хроничната болка в тялото, като ограничава стреса и подобрява настроението.  

Тайна #2: Рефлексологията въздейства върху централната нервна система

Този факт се основава на изследвания, направени през далечната 1890 г., според които съществува неврологична връзка между кожата и вътрешните органи.

Именно тази теория застава зад твърдението, че прилагането на натиск върху краката, ръцете или ушите изпраща успокояващо съобщение от периферните нерви към централната нервна система. А последното на свой ред дава стимул на тялото да коригира нивото на напрежение. По този начин се подобрява цялостната релаксация и оптималното функциониране на централната нервна система.

Тайна #3: Рефлексология като стимул жизнената енергия на тялото

Но какво всъщност представлява жизнената енергия на тялото?!

Всички сме имали страхотни дни, в които сякаш от нас кипи енергия, сила, радост и положително настроение. Но наред с тази утопична картинка, някъде там дебнат и дните, в които всичко ни се струва някак черно, излишно и не на място… Е, това може да бъде свързано с различни фактори, но често в основата на тези черни дни се крие именно нашата жизнена енергия или по-скоро липсата ѝ.

В тази връзка нека ти напомним, че жизнената енергия е това, което свързва нашето тяло, ум и душа. И затова често трябва да я обгрижваме със специално внимание и отношение. Защото, за да сме способни да дадем каквото и да било на хората и света около нас, трябва първо ние самите да сме изпълнени с живот, любов, сила и енергия, не мислиш ли?

Но по какъв начин рефлексологията стимулира жизнената ни енергия? Отговорът се състои точно от две думи: намалява стреса. Защото един от неписаните закони в този свят е, че ако си изпълнен с негативни емоции и чувства, няма как да си ефективен в каквото и да било!

Тайна #4: Теория на зоните

Признаването на рефлексологията като специфичен вид лечение започва със зоновата теория, при която тялото е разделено на 10 вертикални зони. Всяка една от тях съответства на пръстите на ръцете и краката до върха на главата.

А всеки орган, клапа или мускул, който се намира в човешкото тяло, може да бъде достъпен, чрез натиск върху определена точка на краката или ръцете.

При какви състояния може да помогне масажът тип рефлексология?

Въпреки че няма сигурни доказателства, специалистите са на мнение, че рефлексологията оказва изключително благоприятно влияние върху имунната ни система. В нейно лице можем да открием верен приятел срещу редица настинки или бактериални инфекции. Освен това тази практика отлично се справя с:

 • Проблеми със синусите
 • Болка в гърба
 • Хормонален дисбаланс
 • Храносмилане
 • Болка при артрит
 • Радикулит
 • Епилепсия
 • Синдром на хронична умора
 • Патологии на сърцето и кръвоносните съдове
 • Нарушения на органите на слуха и зрението
 • Кожни заболявания
 • Респираторни патологии

Рефлексологията е и често предпочитано средство за борба с гинекологични проблеми и неизправности на стомашно-чревния тракт.

През последните години рефлексотерапията се използва при лечението на нарушения на хормоналната система. Дава добри резултати при лечение на щитовидната жлеза, като помага и при много по-тежки случаи.

Стимулирането на активните точки оказва влияние върху забавянето на развитието в детството. Освен това рефлексология се използва и при хора с проблеми на речта, ако няма патологични мозъчни лезии, разбира се.

Secret SPA съветва…

Ние, от Secret SPA, съветваме преди да се впуснеш в това релаксиращо и отпускаща предизвикателство, наречено рефлексология, първо да се консултираш с лекар или специалист.

В случай че имаш проблеми с кръвообръщението, в това число кръвни съсиреци, подагра, проблеми с щитовидната жлеза, микоза или епилепсия, има други терапевтични масажи и техники, които ще окажат по-благоприятни ефекти върху психическото и физическото ти състояние.

А за щастие, в нашето тайно кътче за релакс имаш възможността да избираш измежду много от тях. И в случай че нямаш възможност да се възползваш от вълшебните предимства на рефлексологията, но пък сме предизвикали копнеж за релаксация, имаме нещо специално за теб тук: Видове масажи – разкриваме тайните на 10-те най-популярни масажа, както и тук: Вълшебни СПА процедури в нашето тайно кътче за релакс.

Избери най-подходящата СПА процедура, масаж или терапия и просто ни открий в сърцето на шумната столица. Намираме се на ул. Орел 13, на метри от Южен парк и мол Парадайс.

Очакваме те!

Последвай ни във Facebook и Instagarm за още ценни съвети и… лично отношение!

Call Now Button