secretspa.bg

САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ!

ЗАПАЗИ ЧАС

Масаж на стъпала | Тайните на рефлексологията

  • май 18, 2023
  • admin
  • Коментарите са изключени за Масаж на стъпала | Тайните на рефлексологията
  • Други
масаж на стъпала 1

Само си представи всеки твой ден да завършва с релаксиращ масаж на стъпала? Каква идилия, нали? Неслучайно този тип масаж се оказва една от най-добрите антистрес практики по целия свят.

Още от древни времена и в различни култури, масажът на стъпалата е издиган в култ именно заради уникалните ползи, които оказва върху нашето здраве и благосъстояние. А и не само!

Родителите редовно масажирали крачетата на своите бебета, за да им помогнат да се развиват правилно. Възрастните вярвали пък, че с този масаж лекуват различни психически и физически травми и състояния. Но най-скритата символика, която може да открием в един обикновен масаж на стъпала в онези години, е свързана с партньора ни. Да, точно с любимия човек! Смятало се, че обсипването с грижи на краката на половинката ни, е смирен знак на уважение и безгранична любов.

Нека обаче се върнем в настоящето. Тук, където чрез наука и редица изследвания, е доказано положителното влияние върху здравето ни от редовния масаж на стъпала.

Какво влияние оказва върху нашето здраве редовният масаж на стъпала?

Масажът на краката има благоприятен ефект върху цялостното ни физическо и психическо състояние. Той стимулира кръвообръщението, укрепва имунната система и доказано намалява нивата на стрес в нашето тяло. Но всъщност границите на неговите ползи и предимства не стигат дотам.

Отстранява подпухналостта и болката

Много хора се сблъскват с неприятното усещане от подутите крака. Било то в следствие от носене на високи токчета, бременност или наднормено тегло. За щастие, правилните техники, които се използват по време на масаж на стъпала, разпръскват лимфата и облекчават уморените крака.

Укрепва връзки и сухожилия

Разтриването на краката поддържа мускулите и тъканите здрави. Ето защо, все по-често релаксиращият масаж на стъпала е предпочитан от активно трениращи хора, които са изправени през различни спортни травми.

Ускорява метаболизма

Освен това, интересно проучване сочи, че хора, които са получавали редовно масаж на стъпала след операция, чувствали по-малко болка и използвали по-малко болкоуспокоителни. Изглежда, че този тип масаж оказва влияние и върху централната ни нервна система. 

Намалява тежестта и умората в краката

Невъзможно е да не усетим облекчение след масаж на стъпала. Дори и сами да го приложим върху себе си, търсените релаксация и одухотворения няма да закъснеят…

Възстановява нормалното функциониране на опорно-двигателния апарат 

Масажът на стъпалата отлично се справя и с различни проблеми, свързани с опорно-двигателния ни апарат или просто като превантивна мярка срещу тях. Още една причина, поради която редовно да се отдаваш на този тип масаж.

Знаеш ли обаче, че в наши дни повечето форми на масаж на стъпалата заемат елементи от различни дисциплини, като шиацу и рефлексология. Но какво е общото всъщност?

Рефлексотерапия и основни рефлексни точки

Масажът на стъпала или т.н. рефлексотерапия се основава на основни рефлексни точки.

Стъпалата ни са разделени на отделни зони, всяка една от които отговаря за конкретен орган в нашето тяло. Прилагането на определен натиск върху някоя от тези зони рефлектира всъщност върху състоянието на конкретния орган, с който тази точка е свързана. 

Така например, ако страдаме от главоболие и копнеем колкото се може по-бързо да се отървем от тази пронизваща болка… Всичко, което трябва да направим, е да започнем да масажираме пръстите на краката ни. Именно това са рефлекторните зони, които отговарят за благосъстоянието на главата и лицето.

Храносмилателната ни система, например, е свързана със средата на ходилото откъм петата, а гръбначният стълб – с вътрешния ръб на стъпалото.

Но възможно ли е чрез масаж на стъпала да бъде диагностициран и дори отстранен здравословен проблем? Рефлексотерапията е именно такъв алтернативен метод на лечение, който може много да ни даде, както за физическото, така и за психическото ни здраве.

При този вид терапия, болката, която чувстваме при определен натиск в някоя от зоните, може да ни даде ако не ясна представа, то поне ориентир върху кой орган трябва да насочим цялото си внимание.

В случай че сме предизвикали любопитство в теб и копнеж да научиш повече за зоните и меридианите в нашето тяло, както и това по какъв начин можем да им въздействаме… Имаме нещо специално за теб: Що е то рефлексология и как действа | Съвети от професионалисти

Масаж на стъпала вкъщи или в СПА център?

Безобиден би бил масажът на краката вкъщи, докато гледаме любимия си сериал, нали? Да, обаче трябва да бъдем изключително внимателни, защото без нужните знания и усвоени техники, има голяма вероятност по-скоро да си навредим, отколкото да си помогнем.

Неправилно извършените процедури по време на масаж на стъпалата в уюта на собствения ни дом, както и силния и неточен натиск може да увредят ставите и мускулите ни.

Неслучайно опитните специалисти, каквито са и нашите масажисти в тайното ни кътче за релакс – СПА център Secret SPA, отдават голяма чат от живота си в изучаване на различни рефлексни точки, техники и похвати. Защото за да повлияеш положително на каквото и да било, първо трябва добре да го познаваш, не мислиш ли?

Знаеш ли, че…

Знаеш ли, че най-големият брой биологични точки в човешкото тяло се намират именно в нашите крака. Повече от 7000 нерва могат да бъдат открити в стъпалата ни, трепнещи в очакване да освободят енергийните блокажи в останалата част от тялото ни.

Традиционно релаксиращите масажи на стъпала се извършват с помощта на ръцете, въпреки че техниките понякога могат да включват използването на различни пръчици и ролки с цел стимулиране на рефлексните зони.

Независимо на какъв масаж на стъпала сме се отдали, едно е сигурно! Той ще окаже положителен ефект върху цялото ни тяло. Каквото е и всъщност ролята на един масаж, нали? Но какви са останалите ползи, които този ритуал за здраве и красота по принцип оказва върху здравето ни… Разбери тук: Масаж | Неподозирани ползи за тялото  

И ако все пак предпочиташ да повериш здравето и спокойствието си в сигурни ръце… То потопи се в магията на вълшебния ни СПА център. Тук освен масаж на стъпала, още безброй релаксиращи усещания, като СПА терапии за лице и тяло и вълшебни професионални масажи, копнеят да се докоснат до теб. Съветваме те просто да не им се противопоставяш…

Последвай ни във Facebook и Instagram, защото имаме още какво да ти разкажем!

Call Now Button