secretspa.bg

САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ!

ЗАПАЗИ ЧАС

Покачи градусите на своето щастие със сауна в София | Secret SPA

 • март 15, 2024
 • admin
 • Коментарите са изключени за Покачи градусите на своето щастие със сауна в София | Secret SPA
 • Други
сауна 1

Повечето хора по света, които днес редовно се възползват от предимствата на съвременната сауна, всъщност не осъзнават колко древна и далечна история пази тя.

Днес ще поемем по стъпките на това вълшебно изобретение, но противно на всички очаквания, историята на древната сауна започва няколко метра под земята. Именно там са били първите сауни, построени не за релаксация, а за оцеляване.

По стъпките на древните сауни

Най-старите сауни в света датират от преди 10 000 години. Тогава те са се разполагали в покрайнините на скандинавските гори и представлявали земни ями, покрити с животински кожи. Вътре през деня, под купчина камъни, горял огън. След като огънят бил изгасян и димът от него плавно напускал закритото пространство, камъните продължавали да затоплят т.н. „сауна“ и през нощта.

Тези ранни сауни са функционирали като кухни, бани и болници през цялата година. В суровите зими обаче те били буквално единственото място за живеене.

Древната сауна била място, където хората се раждали, живеели, празнували най-специалните си дни и… умирали. В резултат на това, сауната се превърнала в свято място, което било преплетено с духовни вярвания. Смятало се, че това пространство било убежище на мистични духове, които всявали хем уважение, хем страхопочитание в населението.

Именно заради гореспоменатите свръхестествени същества, къпането в сауна, което било жизненоважна част от фолклора на племената по онова време, се осъществявало само и единствено на дневна светлина.

С течение на времето древните сауни се превърнали в многофункционални пространства, където общността можела да се събира, за да общува и релаксира.

Какви видове сауна познаваме?

През времето, сауната е развивана и модифицирана в различни култури и региони по света. Въпреки, че е трудно да се определи точното време и място на първата сауна, може да се каже, че тя е съществувала като практика в различни форми през много хилядолетия. Но какви видове сауна познаваме в наши дни? Предстои да разберем.

Традиционна сауна

Традиционната сауна или т.н. финландска сауна е класическият тип сауна, който е най-популярен. Обикновено се изгражда от естествено дърво като трепетлика, смърч или кедър, и се нагрява от печка на дърва или електрически нагревател. Температурата достига от 70°C до 100°C (158°F до 212°F).

Традиционната сауна се характеризира с ниска влажност, като обикновено се излива вода върху нагорещени камъни, за да се създаде пара за освежаващо изживяване.

Във финландската сауна ще открием няколко етажа от „пейки“, като всеизвестен факт е, че колкото по-нависоко се качим, толкова по-висока температура ще усети нашето тяло.

Инфрачервена сауна

В инфрачервената сауна топлината се генерира от инфрачервени нагреватели, които излъчват лъчиста топлина, която директно прониква в тялото, затопляйки го отвътре навън.

Този вид сауни са с по-ниски температури от традиционните, обикновено между 40°C до 60°C (104°F до 140°F).

Инфрачервените сауни са известни със способността си да насърчават релаксация и детоксикация, като едновременно с това произвеждат по-малко влажност. Това прави инфрачервената сауна по-приятна опция за хора, които не търсят толкова високи температури и предпочитат по-нежно топлинно изживяване.

Парна баня

Парната баня е друг тип сауна, която е често срещана в съвременните фитнес зали и СПА центрове. Тя е проектирана да създава висока влажност с умерена температура, обикновено варираща от 40°C до 45°C (104°F до 113°F). 

За разлика от традиционните сауни и инфрачервените сауни, парните бани произвеждат влажна топлина чрез пара, която се разпределя в цялото затворено пространство.

Парната баня има широк спектър от предимства, но това, с което е най-известна, е нейното благоприятно въздействие върху релаксацията на мускулите, отваряне на порите и насърчаване на здравето на кожата.

Това са само някои от основните видове сауни, които познаваме в наши дни. Всяка от тях може да предложи уникален опит за релаксация и подобряване на здравето и със сигурност не бива да пропускаме възможността да се възползваме от тези велики удоволствия. Особено когато са на една ръка разстояние от нас и тихичко се спотайват в райски кътчета за релакс, като СПА център Secret SPA.

ТОП 10 сауна ползи

Сауната може да предложи множество ползи за здравето и благосъстоянието на човека. А ето и кои са ТОП 10 сред тях:

 1. Релаксация и намаляване на стреса. Топлата и спокойна среда на сауната помага на тялото да се релаксира, като намалява нивата на стреса и напрежението.
 2. Подобряване на циркулацията. Топлината от сауната разширява кръвоносните съдове и повишава кръвообращението. Това може да подпомогне за по-доброто достигане на кислород и хранителни вещества до тъканите.
 3. Изчистване на кожата. Изпотяването в сауната помага на кожата да се почисти, като се отварят порите и се премахват токсините и замърсяванията.
 4. Подобряване на имунната система. Редовното посещаване на сауна може да укрепи имунната система чрез стимулиране на производството на бели кръвни клетки и антитела.
 5. Облекчаване на мускулното напрежение и болката. Топлината от сауната помага на мускулите да се отпуснат и да се освободят от напрежението. По този начин се облекчава болката и общото неразположение.
 6. Насърчаване на здравословен сън. Релаксацията, която сауната предлага, може да помогне за подобряване на качеството на съня и съкращаване на времето за заспиване.
 7. Подобряване на функцията на дихателната система. Изпаренията в сауната могат да помогнат за разкриване на бронхите и почистване на дихателните пътища, което със сигурност подобрява дихателната функция.
 8. Подобряване на гъвкавостта и спортната производителност. Поради отпускането на мускулите и повишаването на гъвкавостта, сауната може да помогне за подобряване на спортната производителност и предотвратяването на травми.
 9. Подобряване на метаболизма. Излагането на тялото на високи температури в сауната може да ускори метаболизма и да подпомогне отслабването.
 10. Подобряване на настроението и психическото здраве. Релаксацията в сауната предизвиква добро настроение, подпомагайки справянето с депресията и тревожността.

„Сауната е мястото, където времето забравя за часовника.“

Неизвестен е авторът на тази сентенция, но предизвиква определени въпроси, като: Бавно или бързо? Как минава времето, потапяйки се в атмосферата на съвременната сауна? Нима една минута там се усеща като 60 секунди, отброени от тиктакащия механизъм отвън?

В случай че си забравил какво е усещането да си в сауна, заповядай в нашето кътче за релакс – СПА център Secret SPA. Тук освен до сауна, ще имаш и възможността да се докоснеш до още безброй тайни удоволствия…

Последвай ни във Facebook и Instagram, за да не пропуснеш нещо важно от света на утопичната релаксация и истинска наслада за всички сетива!

Call Now Button