secretspa.bg

САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ!

ЗАПАЗИ ЧАС

Лечебен масаж на гръб | Що е то и как работи?

лечебен масаж на гръб

Медицинският лечебен масаж на гръб е терапевтична процедура, която се използва за облекчаване на болката, намаляване на напрежението и подобряване на функционалността на гръбначния стълб.

Този вид масаж се основава на дълбоко докосване и специфични техники, пренасяни от древни времена. Техники, които оказват благоприятно въздействие върху мускулите, сухожилията и свързващата тъкан на гърба.

Съвременният начин на живот неминуемо води до редица проблеми с опорно-двигателния апарат. И не случайно! Много хора прекарват ежедневието си в седнало положение, пред компютър, или карайки кола. Но докато си мислим, че ни е изключително удобно по този начин, не осъзнаваме всъщност какво негативно влияние оказваме върху цялостното ни здраве и благополучие.

Разходките, ходенето на фитнес или плуването са подходящи начинания, които работят в полза на нашето здраве, но често се случва така, че покрай ангажиментите и задълженията не можем да отделим време за тях.

Ето защо, медицинският лечебен масаж на гръб се оказва ефективен начин за справяне с редица проблеми и неразположения. А всичко, което се изисква от нас, е да отделим минимално време за релакс, оставяйки се в ръцете на опитни специалисти с безброй знания и усъвършенствани умения. Именно такива ще откриеш в приказния ни СПА център Secret SPA!

А какво представлява лечебният масаж на гръб, предстои да разберем…       

Какво представлява медицинският лечебен масаж на гръб?

Медицинският лечебен масаж представлява комбинация от механични и рефлекторни въздействия върху тъканите и органите с помощта на мануални техники.

По време на тази масажна терапия, специалистите обработват засегнатите области, спазматичните мускули и т.н. тригерни точки.

Тригерните точки са свръхчувствителни зони, които се образуват в резултат на мускулно нараняване, разтежение или травма. С други думи, това са онези части от нашето тяло, в които усещаме болка или схващане. Често тяхното местоположение се оказва именно нашия гръб. А за да се разделим с този вид неразположения, просто трябва да се оставим в ръцете на опитни масажисти и разновидностите на лечебен масаж на гръб, които практикуват.  

Видове терапевтичен масаж на гръб

Основният принцип на лечебния масаж на гръб се основава на обработване на пътищата на кръвообръщението и лимфния поток. Въпреки това обаче, тази масажна техника има своите разновидности.

Медицинският масаж на гръб може да бъде:

Класически

Той възстановява нормалната функция на всички системи в тялото, облекчавайки нежелания стрес и умора.

Пунктиран

Пунктиран или т.н. лечебен точков масаж на гръб въздейства върху отделни биологични точки от нашето тяло, които от своя страна са свързани с вътрешните ни органи и системи. По този начин, терапевтичният лечебен масаж на гръб оказва влияние не само върху физическото ни благосъстояние, но и върху цялостното ни здраве.

Рефлексологичен

Тук масажните техники се основават на търкаляне, разтягане и други чувствителни въздействия. Крайната цел е възстановяване на метаболизма и укрепване на имунната система.

Невроседативен

Една от най-нежните масажни техники при терапевтичен масаж на гръб е именно невроседативната. Тя се извършва с непрекъснати бавни и плавни движения, които имат за цел да възстановят работата на сърдечно-съдовата система, като едновременно с това подобрят кръвоснабдяването на мозъка и премахнат неприятното и хронично главоболие.

Какви ефекти оказва редовното прилагане на лечебен масаж на гръб?

След като вече разкрихме какво точно представлява медицинският лечебен масаж на гръб и под каква форма можем да му се насладим, е време да повдигнем завесите и за неговите безспорни и дълготрайни ползи, които оказва върху човешкото тяло. А именно:

Намалява болката и напрежението, като премахва главоболие, световъртеж, спазми във врата и гърба

Лечебният масаж на гръб има успокояващ ефект върху нервната система и помага за намаляване на хронична болка и напрежение.

Стимулира циркулацията на кръвта и лимфата

Лечебният масаж на гърба е силен инструмент за подобряване на здравето на кръвообращението. Чрез стимулиране на притока на кръв, терапевтичният масаж на гърба гарантира, че кислородът и хранителните вещества достигат до всяка клетка, укрепвайки цялостното здраве.

Той играе решаваща роля в лимфната циркулация, от съществено значение за детоксикацията на тялото. Този процес укрепва имунната система, като помага на тялото да се предпази от болестта по-ефективно. Редовните сесии за лечебен масаж на гърба могат да бъдат ключов компонент за поддържане на ефективността на кръвообращението, насърчавайки жизнеността и благосъстоянието.

Включете лечебните масажи на гърба във вашата здравна рутина, за да изпитате тези дълбоки ползи за кръвообращението. Това е естествен, ефективен начин да поддържате устойчивостта и жизнеността на тялото си.

Подобрява позата и укрепва мускулния корсет

Терапевтичният масаж на гърба стои на кръстопътя между древната мъдрост и съвременната наука, предлагайки повече от физическо облекчение. Той е доказан съюзник в битката срещу стреса, безпокойството и психическото натоварване. Чрез активиране на реакцията на релаксация на тялото, лечебният масаж на гърба насърчава състояние на душевно спокойствие и лекота.

Изследванията подчертават психологическите ползи от тази лечебна практика. Доказано е, че масажът на гърба понижават нивата на кортизол, хормонът, свързан със стреса, като същевременно повишава невротрансмитерите, които насърчават благосъстоянието. Това е естествен, неинвазивен начин за поддържане на психичното здраве, допълващ традиционните терапии и лекарства.

В нашия забързан свят инвестирането в лечебен масаж на гърба е разумен избор за подобряване на психологическо състояние. Той не е просто удовствие, той е подкрепен от науката път към по-спокоен, по-фокусиран ум. Прегърнете силата на лечебния масаж на гърба и отключете ново ниво на душевно спокойствие.

Премахва стреса и подобрява психическото благополучие

Лечебният масаж на гърба стои на кръстопътя между древната мъдрост и съвременната наука, предлагайки повече от физическо облекчение. Той е доказан съюзник в битката срещу стреса, безпокойството и психическото натоварване. Чрез активиране на реакцията на релаксация на тялото, терапевтичният масаж на гърба насърчава по-добро състояние на тялото и ума.

Изследванията подчертават психологическите ползи от тази лечебна практика. Доказано е, че редовните терапевтични сесии за масаж на гърба понижават нивата на кортизол, хормонът, свързан със стреса, като същевременно повишават невротрансмитерите, които насърчават благосъстоянието. Това е естествен, неинвазивен начин за поддържане на психичното здраве, допълващ традиционните терапии и лекарства.

В нашия забързан свят инвестирането в терапевтичен масаж на гърба е разумен избор за подобряването на психическата стабилност. Това не е просто метод за релаксация, а подкрепен от науката път към по-спокоен, по-фокусиран ум. Приемете силата на терапевтичния масаж на гърба и отключете ново ниво на душевно спокойствие.

Подобрява общото здраве и благосъстояние

Редовният лечебен масаж на гръб може да подобри общото здравословно състояние. Той стимулира имунната система, подобрява сърдечно-съдовата функция и помага за поддържане на оптимално ниво на енергия.

Кога се препоръчва масажна терапия на гръб и кога трябва да се избягва?

Терапевтичният лечебен масаж на гръб може да се окаже изключително добро решение при хора, страдащи от:

  • Болки във врата и гърба
  • Остеохондроза на различни части на гръбначния стълб
  • Хипертония, хипотония, исхемия
  • Респираторни заболявания, като астма, бронхит и пневмония
  • Ревматични заболявания, като артрит и ишиас
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт
  • Патологии на нервната система
  • Повишени спортни натоварвания
  • Заседнал начин на живот
  • Мигрена, главоболие и/или чести стресови ситуации

Въпреки многобройните ползи, които оказва лечебният масаж на гръб върху нашето здраве, и проблемите, с които отлично се справя, има някои състояния, при които не е подходяща точно тази масажна терапия.

В случаите, в които пациентът има остри възпалителни процеси в организма, кожни лезии или кожни заболявания, тромбоза или разширени вени, лечебният масаж на гръб трябва да бъде съгласуван с лекар.

А ако се окаже, че той не е най-подходящата терапия, от която имаме нужда, първото и основно правило е да не се отчайваме. Има още безброй терапевтични масажи и СПА процедури, с които можем да си доставим извънземен релакс и наслада на всички наши сетива! Повече за тях може да разбереш тук: Видове масажи – разкриваме тайните на 10-те най-популярни масажа или тук: Вълшебни СПА процедури в нашето тайно кътче за релакс.

Професионалният лечебен масаж на гръб е само част от терапията…

Със сигурност едно от основните неща, по които се определя ефективността, на който и да било масаж, е именно техниките и методите, които се използват от специалиста по време на терапията. Но това не е всичко!

Професионализмът, личното отношение, атмосферата и специалното внимание всъщност се оказват ключът към заветните терапевтични цели! За щастие, тези четири неща, плюс още сто може да откриеш в тайното ни кътче за релакс – СПА център Secret SPA!

Ако все още не си ни посетил, поправи се! Намираме се в сърцето на големия град, на метри от Южен парк и мол Парадайс.

И честно казано, утопичният ни терапевтичен свят оказва влияние не само върху здравословното състояние на нашите клиенти, но и върху психическото им благосъстояние! А не е ли именно това всичко, от което имаме нужда?!

Последвай ни във Facebook и Instagram, защото имаме още тайни за споделяне!

Още от блога на Secret Spa:

Масаж на лице и шия | Мнения от експертите

Тиймбилдинг и коледно парти в Secret SPA | Релакс за целия екип

Call Now Button