secretspa.bg

САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНА РЕЗЕРВАЦИЯ!

ЗАПАЗИ ЧАС

Лечебен масаж на гръб | Що е то и как работи?

лечебен масаж на гръб

Медицинският лечебен масаж на гръб е терапевтична процедура, която се използва за облекчаване на болката, намаляване на напрежението и подобряване на функционалността на гръбначния стълб.

Този вид масаж се основава на дълбоко докосване и специфични техники, пренасяни от древни времена. Техники, които оказват благоприятно въздействие върху мускулите, сухожилията и свързващата тъкан на гърба.

Съвременният начин на живот неминуемо води до редица проблеми с опорно-двигателния апарат. И не случайно! Много хора прекарват ежедневието си в седнало положение, пред компютър, или карайки кола. Но докато си мислим, че ни е изключително удобно по този начин, не осъзнаваме всъщност какво негативно влияние оказваме върху цялостното ни здраве и благополучие.

Разходките, ходенето на фитнес или плуването са подходящи начинания, които работят в полза на нашето здраве, но често се случва така, че покрай ангажиментите и задълженията не можем да отделим време за тях.

Ето защо, медицинският лечебен масаж на гръб се оказва ефективен начин за справяне с редица проблеми и неразположения. А всичко, което се изисква от нас, е да отделим минимално време за релакс, оставяйки се в ръцете на опитни специалисти с безброй знания и усъвършенствани умения. Именно такива ще откриеш в приказния ни СПА център Secret SPA!

А какво представлява лечебният масаж на гръб, предстои да разберем…       

Какво представлява медицинският лечебен масаж на гръб?

Медицинският лечебен масаж представлява комбинация от механични и рефлекторни въздействия върху тъканите и органите с помощта на мануални техники.

По време на тази масажна терапия, специалистите обработват засегнатите области, спазматичните мускули и т.н. тригерни точки.

Тригерните точки са свръхчувствителни зони, които се образуват в резултат на мускулно нараняване, разтежение или травма. С други думи, това са онези части от нашето тяло, в които усещаме болка или схващане. Често тяхното местоположение се оказва именно нашия гръб. А за да се разделим с този вид неразположения, просто трябва да се оставим в ръцете на опитни масажисти и разновидностите на лечебен масаж на гръб, които практикуват.  

Видове терапевтичен масаж на гръб

Основният принцип на лечебния масаж на гръб се основава на обработване на пътищата на кръвообръщението и лимфния поток. Въпреки това обаче, тази масажна техника има своите разновидности.

Медицинският масаж на гръб може да бъде:

Класически

Той възстановява нормалната функция на всички системи в тялото, облекчавайки нежелания стрес и умора.

Пунктиран

Пунктиран или т.н. лечебен точков масаж на гръб въздейства върху отделни биологични точки от нашето тяло, които от своя страна са свързани с вътрешните ни органи и системи. По този начин, терапевтичният лечебен масаж на гръб оказва влияние не само върху физическото ни благосъстояние, но и върху цялостното ни здраве.

Рефлексологичен

Тук масажните техники се основават на търкаляне, разтягане и други чувствителни въздействия. Крайната цел е възстановяване на метаболизма и укрепване на имунната система.

Невроседативен

Една от най-нежните масажни техники при терапевтичен масаж на гръб е именно невроседативната. Тя се извършва с непрекъснати бавни и плавни движения, които имат за цел да възстановят работата на сърдечно-съдовата система, като едновременно с това подобрят кръвоснабдяването на мозъка и премахнат неприятното и хронично главоболие.

Какви ефекти оказва редовното прилагане на лечебен масаж на гръб?

След като вече разкрихме какво точно представлява медицинският лечебен масаж на гръб и под каква форма можем да му се насладим, е време да повдигнем завесите и за неговите безспорни и дълготрайни ползи, които оказва върху човешкото тяло. А именно:

Намалява болката и напрежението, като премахва главоболие, световъртеж, спазми във врата и гърба

Лечебният масаж на гръб има успокояващ ефект върху нервната система и помага за намаляване на хронична болка и напрежение.

Стимулира циркулацията на кръвта и лимфата

Тази масажна техника помага за разхлабване на напрегнатите и спазмирани мускули. Тя стимулира циркулацията на кръвта и лимфата, което подобрява доставката на кислород и хранителни вещества до мускулите, като същевременно отстранява отлаганията на токсини.

Подобрява позата и укрепва мускулния корсет

Лечебният масаж на гръб може да помогне за коригиране на дисбалансите в позата, чрез работа върху мускулната симетрия и поддържане на правилното положение на гръбначния стълб.

Премахва стреса и подобрява психическото благополучие

Терапевтичният масаж на гръб има и психологически ефекти. Той помага да се намали стресът и депресията, като стимулира отделянето на ендорфини – естествени хормони на щастието и релаксацията.

Подобрява общото здраве и благосъстояние

Редовният лечебен масаж на гръб може да подобри общото здравословно състояние. Той стимулира имунната система, подобрява сърдечно-съдовата функция и помага за поддържане на оптимално ниво на енергия.

Кога се препоръчва масажна терапия на гръб и кога трябва да се избягва?

Терапевтичният лечебен масаж на гръб може да се окаже изключително добро решение при хора, страдащи от:

  • Болки във врата и гърба
  • Остеохондроза на различни части на гръбначния стълб
  • Хипертония, хипотония, исхемия
  • Респираторни заболявания, като астма, бронхит и пневмония
  • Ревматични заболявания, като артрит и ишиас
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт
  • Патологии на нервната система
  • Повишени спортни натоварвания
  • Заседнал начин на живот
  • Мигрена, главоболие и/или чести стресови ситуации

Въпреки многобройните ползи, които оказва лечебният масаж на гръб върху нашето здраве, и проблемите, с които отлично се справя, има някои състояния, при които не е подходяща точно тази масажна терапия.

В случаите, в които пациентът има остри възпалителни процеси в организма, кожни лезии или кожни заболявания, тромбоза или разширени вени, лечебният масаж на гръб трябва да бъде съгласуван с лекар.

А ако се окаже, че той не е най-подходящата терапия, от която имаме нужда, първото и основно правило е да не се отчайваме. Има още безброй терапевтични масажи и СПА процедури, с които можем да си доставим извънземен релакс и наслада на всички наши сетива! Повече за тях може да разбереш тук: Видове масажи – разкриваме тайните на 10-те най-популярни масажа или тук: Вълшебни СПА процедури в нашето тайно кътче за релакс.

Професионалният лечебен масаж на гръб е само част от терапията…

Със сигурност едно от основните неща, по които се определя ефективността, на който и да било масаж, е именно техниките и методите, които се използват от специалиста по време на терапията. Но това не е всичко!

Професионализмът, личното отношение, атмосферата и специалното внимание всъщност се оказват ключът към заветните терапевтични цели! За щастие, тези четири неща, плюс още сто може да откриеш в тайното ни кътче за релакс – СПА център Secret SPA!

Ако все още не си ни посетил, поправи се! Намираме се в сърцето на големия град, на метри от Южен парк и мол Парадайс.

И честно казано, утопичният ни терапевтичен свят оказва влияние не само върху здравословното състояние на нашите клиенти, но и върху психическото им благосъстояние! А не е ли именно това всичко, от което имаме нужда?!

Последвай ни във Facebook и Instagram, защото имаме още тайни за споделяне!

Call Now Button